Reclamebelasting

In Nederland kan een gemeente belasting heffen over openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Dit heeft onder andere betrekking op billboards en gevelreclame. Omdat het uitgangspunt zichtbaarheid vanaf de openbare weg is, geldt de heffing zowel wel voor reclame-uitingen op particuliere als op openbare grond. Reclamebelasting verschilt daarom van de zogeheten precariobelasting.

Op elke reclame die zichtbaar is vanaf de openbare weg kan de gemeente belasting heffen. De mate waarin reclame in de buitenruimte geplaatst mag worden leggen gemeente vaak vast in een reclamebeleid. Niet elke gemeente in Nederland maakt gebruik van de mogelijkheid om reclamebelasting te heffen. De heffing kan wel een regulerend karakter hebben doordat bedrijven vanwege de kosten bewuster nadenken over het inzetten van buitenreclame

De reclamebelasting is een algemene belasting waarvan de opbrengsten vrij besteedbaar zijn. Een tendens is dat gemeenten de laatste jaren de reclamebelasting inzetten voor ondernemersfondsen om zo verbeteringen in bijvoorbeeld een winkelgebied of op een bedrijventerrein te financieren.